Az Orosháza és Térsége Gazdakör 2020. február 29.-én szombaton megrendezi a XIV. Orosházi Hagyományok Ízek Versenyét, aminek keretében kolbászgyúró csapatversenyt hirdet az alábbi feltételekkel.
A verseny célja: A hagyományok átadása, az orosházi kolbász mint helyi és a Hagyományok Ízek Régiók – HR – védjegyes termék készítésének bemutatása, a generációk közötti kapcsolat ápolása, hiszen a rendezvény látogatói az óvodáskorú gyermekek ugyanúgy résztvevői, mint az idősebb korosztályok. Ezen a gasztronómiai rendezvényen közelebb kerülnek egymáshoz a versenyzők a helyi és más térségekből és a határon túlról érkező vendégek.
A versenyző csapatok bemutathatják a régi korok disznótorainak világát, az alkalomhoz kapcsolódó ételeket, szokásokat, asztalterítést, melyet a zsűri is értékel.
A versenyre nevezést várunk:
– ifjúsági korosztály
– nagyszülők és unokák
– civil szervezetek, nyugdíjas klub, nagycsaládosok, munkahelyi és lakóközösségekből
– valamint a határon túli és a délalföldi régió településeinek csapatait.
A vetélkedés időpontja: 2020. február 29. szombat 8:00 óra
A versenyre érkezés: a könnyebb bejutás érdekében a verseny kezdeténél korábban 7:00 – 7:30 között ajánlott.
A versenyző csapatok részére egy gépkocsi parkolóhelyet biztosítunk a Piactér oldalánál a Könd utcán.
A verseny helyszíne: a rendezvénysátor kijelölt területén számozott asztalnál
Jelentkezni lehet: 2020. január 20. hétfő 8:00 óra – 2020. február 21. péntek 12:00 óra
A honlapokról letöltött jelentkezési lappal
– levélben: 5900 Orosháza, Luther utca 31.
– személyesen: 5900 Orosháza, Pacsirta utca 8.
– e-mail: gazdakoriroda@orosnet.hu
Nevezési díj: 15.000 Ft/csapat
Részvételi feltételek: Az induló csapat létszáma maximum 4 fő, feladata a helyszínen átvett 10 kg húsból sütni való – paprikával, fűszerekkel ízesített – kolbászt készíteni.
Orosháza és Térsége Gazdakör
Székhely: 5900 Orosháza, Pacsirta utca 8.
Levelezési cím: 5900 Orosháza, Luther utca 31.
Telefon:30/598-2398
Honlap cím: http://www.magyargazdak.hu ,
E-mail cím: gazdakoriroda@orosnet.hu
A rendezők biztosítják az asztalt, padokat, a 10 kg húst, valamint a töltéshez szükséges sertés vékonybelet, amelyet a nevezési díj tartalmaz és a helyszínen vehető át. A húsos ládáért és a műanyag vödörért 2.000 Ft kauciót kell fizetni, melyet a leadáskor a csapat visszakap. A versenyzőknek kötény, sapka, egységes formaruha vagy jelmez használata ajánlott. A csapat magával hozza a kézi darálót, töltőgépet, a fűszereket és a munkálathoz szükséges
eszközöket /kés, műanyag vágódeszka, stb./. A versenyben résztvevő csapatnak egy darab 30 cm hosszú kolbászt kell leadni a zsűrizéshez. A többi kolbász a csapat tulajdonát képezi. A tűzvédelmi és higiéniai szempontok miatt csak a feladatra kijelölt személyzet sütheti meg a csapat részére. A zsűri értékeli a kolbászkészítés folyamatát, a csapatoknál minősíti a nyers kolbász esztétikai megjelenését, a megsütött kolbász ízét, állagát, az asztaldekorációt. A zsűri a készítés folyamatának és a nyers kolbász állagának minősítése után a mintaként kapott kolbászokat, azonos konyhai körülmények között sütteti meg és az előző szempontok szerint rangsorolja a versenyen résztvevő csapatok munkáját.
A verseny értékelése:
– a csapat megjelenése, a ruházata, a húsfeldolgozás higiéniájának betartása
– a paprikával, fűszerekkel ízesített kolbász külleme nyersen és töltés után
– a technológiai szabályok betartása a kolbászkészítés folyamata során
– a hagyományos disznótoros asztaltérítés, a tálalás illeszkedése a terítékhez
– az ifjúsági korú csapattag munkájának értékelése
– a konyhai körülmények között megsütött kolbász – íze, állaga, színe – értékelése
Amennyiben a versenyző csapat a kiírástól eltér, úgy a zsűri a csapat teljesítményét bemutató jelleggel értékeli.
A versenybizottság és a zsűri döntése végleges és megtámadhatatlan.
Eredményhirdetés ideje és helye: 2020. február 29. szombat délután 14:30 óra rendezvénysátor, nagyszínpad
A kolbászgyúró verseny díjai:
– I. aranyérmes kolbászkészítő díj 2020 + jutalom
– II. ezüstérmes kolbászkészítő díj 2020 + jutalom
– III. bronzérmes kolbászkészítő díj 2020 + jutalom
– Orosházi Hagyományőrző Kolbászklub Egyesület vándordíja a legízletesebb
kolbászt készítő csapatnak
– a versenybizottság a zsűri értékelését figyelembe véve különdíjakat adhat
A nevezéssel kapcsolatban érdeklődni a 06/30-598-2398 és a 06/30-284-6050 mobil
telefonszámokon lehet.
A nevezési lap letölthető: www.magyargazdak.hu, www.gyoparospanzio.hu
Facebook: Orosházi Gazdakör
E-mail: gazdakoriroda@orosnet.hu
Várjuk nevezését minden érdeklődő, kolbászgyúrásra vállalkozó csapatnak.
Orosháza, 2020. január 10.
Orosháza és Térsége Gazdakör Elnöksége nevében
Tisztelettel:
Horváth József
Orosháza és Térsége Gazdakör
elnök
Letöltés:
– Kolbászkészítő csapatverseny felhívás2020.
– Jelentkezési lap kolbász csapat 2020.