Az Orosháza és Térsége Gazdakör a XIII. Orosházi Hagyományok Ízek Versenye alkalmával, kolbászkészítő csapatversenyt hirdet.
Verseny időpontja: 2019. március 2. (szombat)
Verseny helye: A Piactéren a rendezvénysátorban
Verseny célja: Hagyományaink ápolása, népi tájjellegű kolbászkészítésnek felelevenítése, gasztronómiai kultúránk népszerűsítése.
A disznótorok világát megidéző ételek, szokások – asztali terítékek – külön asztalon történő bemutatása a zsűrinek.
Jelentkezés feltétele: A versenyre maximum 4 fős csapatok, ezen belül legalább 1 fő ifjúsági korú versenyző jelentkezését várjuk.
Részvétel: 15.000,- Ft nevezési díj
Jelentkezési határidő: 2019. február 22. (péntek) déli 12.00 óráig levélben vagy e-mailben.
A verseny lebonyolítása:
- március 2-án 8:00–kor a zsűri eligazítást tart a verseny helyszínén a csapatoknak. A sertéshús átvétele és a verseny kezdete 8:00-kor, a verseny vége 13:00-kor.
Versenyben részvevő csapatoknak 1 darab 30 cm-es kolbászt kell a zsűrizéshez átadni. 10:00 órakor az átadásra kerülő kolbászmintát – a zsűri jelenlétében – a rendezők az asztaloknál veszik át a csapatoktól. A többi kolbász a csapat tulajdonát képezi és elszállításáról gondoskodnia kell.
A csapatok kolbászkészítő tevékenységét munkavégzés közben tekinti meg és minősíti a zsűri.
Eredményhirdetés ideje és helye: 2019. március 2. szombat délután 14:30 óra rendezvénysátor, nagyszínpad
A rendezők a versenyzők részére a következőket biztosítják:
-
- 10 kg sertéshús, sertés vékonybél (20 méter, csak a rendező bizottságtól kapott sertésbelet lehet használni) 000,- Ft nevezési díj ellenében.
-
- 1 db húsos ládát,+ 1db müa. vödör 2.000,- Ft kaució ellenében (melyet az eredményhirdetés előtt vissza kell adni a rendezőknek)
-
- 1 db sörasztalt, 2 db padot, 1 db bemutató asztalt, fogast
-
- Munkaterületen, hulladéktároló zsákot
- Kézmosáshoz, tisztításhoz melegvíz a vásárcsarnokból
A résztvevőknek maguknak kell biztosítani:
-
- a szükséges járulékos nyersanyagot, fűszereket,
-
- az előkészítéshez, az elkészítéshez, a tálaláshoz és kóstoláshoz szükséges eszközöket, felszerelési tárgyakat; (kések, műanyag vágódeszka, segédeszközök, húsdaráló)
-
- kézmosáshoz kézfertőtlenítő folyadék;
-
- a húsfeldolgozáshoz megfelelő ruházat, fehér sapka, kötény, kabát használata kötelező;
- a dohányzás a verseny helyszínén, a rendezvénysátorban tilos!
A verseny értékelése:
-
- Megjelenés, a ruházat és munkavégzés higiéniája,.
-
- Paprikával és fűszerekkel ízesített kolbász elkészítése, egyéb ízesítésű kolbász nem vehető figyelembe.
-
- Nyersanyaggal való gazdálkodás, technológiai szabályok betartása, kolbászkészítés folyamata.
-
- Tálalás esztétikuma, hagyományos disznótoros asztalterítés az elfogadható.
-
- Azonos körülmények között megsütött paprikás kolbász íze, állaga, illata, színe.
- Ifjúsági korú csapattag tevékenységének értékelése.
Amennyiben a versenyző csapat eltér az eredeti kiírástól, úgy a zsűri a csapat teljesítményét bemutató jelleggel értékeli.
A versenybizottság és a zsűri döntése végleges és megtámadhatatlan.
Díjazás:
-
- helyezett csapat serleg+ oklevél + ajándék
-
- helyezett csapat serleg+ oklevél + ajándék
-
- III: helyezett csapat serleg+ oklevél + ajándék
- A legízletesebb kolbász az Orosházi Kolbászklub Egyesület
vándor serlegét kapja
- A versenybizottság döntése alapján különdíj adható több kategóriában
- Minden csapat oklevelet, ajándékcsomagot kap
Nevezéssel kapcsolatban bővebb információ: 70/453-6176
A nevezési lap letölthető: www.magyargazdak.hu
Facebook: Orosházi Gazdakör
E-mail: gazdakoriroda@orosnet.hu
Orosháza, 2019. január 10.
Orosháza és Térsége Gazdakör Elnöksége
Jelentkezési lap letölthető itt.