Tisztelt Pálinka Versenyre Nevező!
Az Orosháza és Térsége Gazdakör és a Pálinka Klub Tagozat ezúton szeretné meghívni Önt a „Kárpát medencei pálinka és párlatverseny” –hez kapcsolódó – Pálinka- és párlatkészítés” című szakmai, gyakorlati továbbképzésre, melynek időpontja:
- október 5. 8:00 – 18:00 óra
Helyszíne: Orosháza, Kossuth utca 3, Petőfi Művelődési Központ II. em. Bubik terme
Előadók: Dúl Udó Endre
okleveles élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, pálinkabíráló
Pető Krisztina
jövedéki szakértő, pálinkabíráló
A rendezvény során átadásra kerülnek a pálinkakészítés alapvető elméleti és gyakorlati ismeretei, valamint a magán- és bérfőzetők jogszabályi kötelezettségei és lehetőségei, beleértve az alapvető jövedéki vonatkozásokat. A részletes programtervet a meghívó mellékleteként olvashatják el.
A programon való részvétel a meghívottak számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Kérjük, hogy részvételi szándékát az ohgazdakor@gmail.com e-mail címen vagy a gazdakör felé szíveskedjen jelezni legkésőbb 2024. szeptember 30. hétfő. 1200 óráig.
Program* – 2024. október 5. (szombat)
08.00 – 08.30 Érkezés
08.30 – 09.00 Bemutatkozás, a nap menetének ismertetése
09.00 – 10.30 Elméleti alapok gyümölcs feldolgozás, erjesztés
10.30 – 11.00 Gyümölcs feldolgozás bemutatása
11.00 – 11.30 Erjesztő tartályok előkészítése erjesztés megindítása
11.30 – 13.00 Lepárlás elméleti alapjai
13.00 – 13.30 Szünet
13.30 – 16.30 A lepárlás folyamatának bemutatása, párlathibák felismerése
16.30 – 18.00 Jövedéki alapismeretek, konzultáció
Bemutatkozás, a nap menetének ismertetése
- Oktatók és a résztvevők bemutatkozása
Elméleti alapok gyümölcs feldolgozás, erjesztés
- Szennyezések (fizikai, kémiai, biológiai) hatásai a végtermékre, és a káros hatások megelőzése.
- Speciális feldolgozási igények a különböző gyümölcsök esetén (magozás, darálás stb.)
- Cefre kezelése erjedés előtt (pl.: pektin bontás, pH mérés és beállítás)
- Az erjedés lehetséges módjai (spontán, irányított), a különböző segédanyagok használatának oka és módja
Gyümölcs feldolgozás bemutatása; Erjesztő tartályok előkészítése erjesztés megindítása
- Szükséges gépek előkészítése, a folyamat végén tisztítás.
- A képzés időpontjának megfelelő gyümölcs feldolgozása.
- Erjesztő tartályok előkészítése, szükséges kezelések alkalmazása, beoltás, erjesztés.
Lepárlás elméleti alapjai
- A lepárlás, mint szétválasztó művelet (a folyamat elméleti háttere)
- Lepárlási alap típusok (egy és többlépcsős) ismertetése
- A lepárló berendezések főbb részegységei.
- Párlat típusok (kiemelve a pálinkát) jogi és gyártási sajátosságai.
A lepárlás folyamatának bemutatása
- A berendezés főbb részeinek bemutatása a fizikai valóságban.
- Vezérlő rendszer ismertetése.
- Kierjedt cefre lepárlása.
- Párlat határok bemutatása.
- A felmerülő kérdések megválaszolása.
*A szervezők az esetleges programváltoztatás jogát fent tartják!