Menü Bezárás

Tisztelt Pálinka Versenyre Nevező!

 

Az Orosháza és Térsége Gazdakör és a Pálinka Klub Tagozat ezúton szeretné meghívni Önt a „Kárpát medencei pálinka és párlatverseny” –hez kapcsolódó – Pálinka- és párlatkészítés” című szakmai, gyakorlati továbbképzésre, melynek időpontja:

  1. október 5. 8:00 – 18:00 óra

Helyszíne: Orosháza, Kossuth utca 3, Petőfi Művelődési Központ II. em. Bubik terme

 

Előadók:                                 Dúl Udó Endre

okleveles élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, pálinkabíráló

Pető Krisztina

jövedéki szakértő, pálinkabíráló

 

A rendezvény során átadásra kerülnek a pálinkakészítés alapvető elméleti és gyakorlati ismeretei, valamint a magán- és bérfőzetők jogszabályi kötelezettségei és lehetőségei, beleértve az alapvető jövedéki vonatkozásokat. A részletes programtervet a meghívó mellékleteként olvashatják el.

A programon való részvétel a meghívottak számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

Kérjük, hogy részvételi szándékát az ohgazdakor@gmail.com e-mail címen vagy a gazdakör felé szíveskedjen jelezni legkésőbb 2024. szeptember 30. hétfő. 1200 óráig.

Program* – 2024. október 5. (szombat)

08.00 – 08.30 Érkezés

08.30 – 09.00 Bemutatkozás, a nap menetének ismertetése

09.00 – 10.30 Elméleti alapok gyümölcs feldolgozás, erjesztés

10.30 – 11.00 Gyümölcs feldolgozás bemutatása

11.00 – 11.30 Erjesztő tartályok előkészítése erjesztés megindítása

11.30 – 13.00 Lepárlás elméleti alapjai

13.00 – 13.30 Szünet

13.30 – 16.30 A lepárlás folyamatának bemutatása, párlathibák felismerése

16.30 – 18.00 Jövedéki alapismeretek, konzultáció

 

Bemutatkozás, a nap menetének ismertetése

  • Oktatók és a résztvevők bemutatkozása

Elméleti alapok gyümölcs feldolgozás, erjesztés

  • Szennyezések (fizikai, kémiai, biológiai) hatásai a végtermékre, és a káros hatások megelőzése.
  • Speciális feldolgozási igények a különböző gyümölcsök esetén (magozás, darálás stb.)
  • Cefre kezelése erjedés előtt (pl.: pektin bontás, pH mérés és beállítás)
  • Az erjedés lehetséges módjai (spontán, irányított), a különböző segédanyagok használatának oka és módja

Gyümölcs feldolgozás bemutatása; Erjesztő tartályok előkészítése erjesztés megindítása

  • Szükséges gépek előkészítése, a folyamat végén tisztítás.
  • A képzés időpontjának megfelelő gyümölcs feldolgozása.
  • Erjesztő tartályok előkészítése, szükséges kezelések alkalmazása, beoltás, erjesztés.

Lepárlás elméleti alapjai

  • A lepárlás, mint szétválasztó művelet (a folyamat elméleti háttere)
  • Lepárlási alap típusok (egy és többlépcsős) ismertetése
  • A lepárló berendezések főbb részegységei.
  • Párlat típusok (kiemelve a pálinkát) jogi és gyártási sajátosságai.

A lepárlás folyamatának bemutatása

  • A berendezés főbb részeinek bemutatása a fizikai valóságban.
  • Vezérlő rendszer ismertetése.
  • Kierjedt cefre lepárlása.
  • Párlat határok bemutatása.
  • A felmerülő kérdések megválaszolása.

*A szervezők az esetleges programváltoztatás jogát fent tartják!             

Kapcsolódó bejegyzések